direct een afspraak maken direct een afspraak maken
therapieen nekmassage

FYSIOTHERAPIE - ALGEMEEN

Fysiotherapie kan je helpen als je klachten hebt aan het bewegingsapparaat, oftewel als je niet of minder goed bewegen kan, als je gehinderd wordt door stijfheid of pijn.
Dit kan door overbelasting (maar ook door onderbelasting), door een ongeluk(je), een verkeerde houding of beweging, door ‘slijtage’, maar ook na een operatie of een botbreuk. En soms weet je helemaal niet waardoor het gekomen is en heb je toch klachten.
Samen gaan we kijken of we de oorzaak kunnen achterhalen en wat we aan de klachten gaan doen. We zullen het zelfgenezend vermogen van het lichaam ondersteunen door adviezen, massage en oefeningen. Niet alleen om nu minder klachten te hebben, maar ook om ze in de toekomst te voorkomen.
<< terug naar boven

PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE

Mijn lichaam wordt niet alleen beïnvloed door wat ik doe, maar ook door wat ik voel en wat ik denk.
Ik kan rugklachten krijgen door me te vertillen, maar ook door verdriet, of als ik me staande wil houden in een moeilijke periode.
Mijn buik gaat opspelen als ik zenuwachtig ben of als ik denk dat iets me niet gaat lukken dat wel moet (van mezelf of van mijn omgeving), maar ook als ik iets verkeerds gegeten heb.
Ik krijg het benauwd als ik te weinig ruimte krijg of neem. De paniek kan toeslaan, mijn hart en mijn ademhaling slaan op hol.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan met allerlei klachten, die veroorzaakt kunnen worden door hoe we omgaan met ons dagelijkse leven en door wat het leven ons te bieden heeft.

Hoe hoog leg jij de lat voor jezelf. Wil je het liefst dat alles loopt zoals jij het in je hoofd hebt. Hoe moeilijk is het om je grenzen te voelen en te stellen. Wat kan het zwaar zijn om iemand waar je veel van houdt kwijt te raken. Maar ook als je je werk kwijtraakt of als je gezondheid minder wordt.
Daarnaast heeft het verleden zijn invloed, wat je meegemaakt hebt of hoe jij je vroeger presenteerde: deed jij je stoer voor en zette jij daarmee je borstkas vast, was je vroeger heel onzeker en heb je nu nog steeds die houding (waardoor je last van je nek en hoofdpijn krijgt).

In de psychosomatische fysiotherapie behandel ik alle lichamelijke klachten waarvan de oorzaak waarschijnlijk niet lichamelijk is.
Als oorzaak komen we tegen: overspannenheid, burn-out, angst- en paniekaanvallen, depressie, een zware levensfase enz. En ook al weten we niet altijd waarom en waardoor, soms moeten we accepteren hoe het is en kijken waar we invloed kunnen hebben.

In mijn behandeling maak ik gebruik van lichaamsbewustwording, ontspanning, gronden, adembewustwording, massage, rustpunt bieden, onthaasten, grenzen ervaren, ruimte ervaren, begeleidende gesprekken, patroonherkenning, zowel gedragsmatige als lichamelijke, balans leren vinden tussen rust en aktiviteit, mildheid aanreiken, stimuleren om weer in beweging te komen, zowel letterlijk als figuurlijk.
<< terug naar boven

 

FYSIOTHERAPIE OP HAPTONOMISCHE BASIS

Onder onze emoties bang, boos, blij, bedroefd is er meestel wel één emotie (of meerdere) waar we niet zo gecharmeerd van zijn. De (nood)oplossing lijkt: onderdrukken, niet voelen, niet herkennen, niet erkennen, niet accepteren. Maar wat heeft dat met mijn lijf te maken zul je denken.
Om emoties eronder te kunnen houden, gebruiken we spanning (is ook spierspanning), waardoor lichamelijke klachten ontstaan zoals bijv. rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, benauwdheid of buikpijn. Wat je van binnen voelt, bepaalt hoe je houding is en hoe je beweegt. In de behandeling gaan we samen onderzoeken welke emoties jij eronder houdt en hoe je dat doet. Door jouw vat met emoties wat leger te maken, kan er ook af en toe weer wat bij zonder dat de emmer meteen overloopt.
Zonder te voelen wat iets jou doet, kun je ook niet de grens bepalen tot waar je kunt gaan, of tot waar je een ander laat gaan. Door te oefenen met het ervaren van grenzen, kun je gaan voelen wat jij wilt. Goed jezelf voelen, bij jezelf thuis te zijn, geeft je de ruimte om nee te zeggen, en daardoor ook om echt ja te zeggen.
<< terug naar boven

FYSIOTHERAPIE BIJ INCONTINENTIE

Incontinentie, het ongewild verlies van urine of ontlasting, is een vervelend ongemak.
Bij vrouwen ontstaat incontinentie vaak na de bevalling en in de overgang.
Incontinentie treedt niet alleen op bij een te zwakke bekkenbodemspier, ook bij een te gespannen bekkenbodem kan er incontinentie ontstaan.
In de behandeling kijken we eerst wat voor soort incontinentie het is. Gebeurt het als de druk in je buik hoger wordt, zoals bij hoesten, niezen, lachen, vrijen, rennen (stressincontinentie), of heb je juist last als je aandrang hebt (urge-incontinentie). Een combinatie van beiden komt ook voor.
De behandeling bestaat uit het geven van adviezen en het aanleren van oefeningen. Bij een zwakke bekkenbodem ligt de nadruk op versterkende oefeningen. Bij een gespannen bekkenbodem op ontspannings- en adembewustwordingsoefeningen.
Tijdens de behandeling draag je gemakkelijk zittende kleding. Ik doe geen inwendig onderzoek en werk niet met inwendige biofeedback.

Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, vergoedt uw aanvullende verzekering de behandeling bij mij. Per 2011 kunt u bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut 9 behandelingen vergoed krijgen uit de basisverzekering. (Hiervoor geldt wel het eigen risico.)
<< terug naar boven

 

FYSIOTHERAPIE BIJ BEKKENKLACHTEN

Klachten in het bekkengebied en de onderrug kunnen ontstaan door o.a. zwangerschap. Tijdens de zwangerschap verander je voortdurend, je kindje groeit en neemt een steeds grotere plek in, zowel in je lichaam als in je leven (en dat van je partner). De balans steeds weer te zoeken en te vinden, vergt veel van je, ook omdat je door hormonale veranderingen ‘geplaagd’ wordt.
In de therapie ondersteun ik je door die balans samen te zoeken middels aanwijzingen voor je houding, hoe je je (nog ongeboren) kind kunt dragen en dat te oefenen.
Ook kan ik zorg aan jou besteden door je onderrug te masseren, zodat je rug ook wat anders kan voelen dan 'pijn en moe'.
<< terug naar boven

FYSIOTHERAPIE BIJ SPATADEREN BIJ ZWANGERSCHAP

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van je benen. Ze kunnen dikker worden, pijn doen, gaan jeuken, vermoeid en zwaar aanvoelen of juist onrustig. Deze symptomen kunnen duiden op spataderen, zowel in je benen als op je schaamlippen.
Om de klachten te verminderen en daardoor langer actief te blijven in je dagelijkse bezigheden, kun je naar me toe komen.

De therapie bestaat uit het geven van informatie en adviezen, uit oefeningen om thuis te doen. Daarnaast uit een massage die gericht is op het bevorderen van de terugstroom van het bloed van de benen naar de romp. Dit geeft directe vermindering van de klachten.
<< terug naar boven